Bu blog, Linux ağ programlama hakkında temel bilgiler içermektedir.

17 Haziran 2017 Cumartesi

8. Ethernet

Haziran 17, 2017 Posted by Burak Candan No comments
Ethernet, en popüler packet-switched ağ sistemi olarak tanımlanabilir[13]. Ethernet kavramı yaklaşık kırk yıl önce Xerox Parc tarafından ortaya konmuştur. Daha sonrasında Xerox, Intel ve Digital Equipment Corporation tarafından standart hale getirilmiştir[14].


Ethernet'in alternatifleri mevcuttur. Token Ring[15], ARCNet[16] ve DECNet[17] bu alternatifler arasında sayılabilir. Linux, tüm sistemleri desteklemekle birlikte yukarıda belirttiğimiz gibi en yaygını ethernettir.


Packet-switched yapısında ethernet üzerinden veri alış-verişi yapmak için öngörülen çerçeveler mevcuttur.Söz konusu IPv6 saysıyal değerlerde değişiklikler olmaktadır.


Açılış eki olarak Türkçeleştirilen ifadenin orijinali “preamble” şeklinde ifade edilmektedir. Açılış eki kısaca ifade etmek gerekirse cihazın network (ağ) saatiyle senkronize olmasını sağlar.



Hedef adres, veya bir başka değişle hedef mac adresi, verinin iletileceği cihazın bilgilerini içermektedir buna mukabil kaynak adres veya kaynak mac adresi verinin çıkış yaptığı adrese ait bilgilerdir. Tip ve veri kavramları adından anlaşılacağı üzere ileti tipi ve veri boyutdur.


CRC yani “cyclic redundancy check” Türkçesiyle ifade etmek gerekirse “döngüsel gereksiz data kontrolü” veri akışındaki çöp dataların kontolüdür denilebilir. [18]


Yukarıda Ethernet Frame'ine ait kavramlara detaya girmeden açıklık getirilmiştir. Fakat LAP üzerine uygulama yapacak kişilerin muhakkak bu kavramların detaylarına hakim olmaları gerekmektedir.



0 yorum:

Yorum Gönder