Bu blog, Linux ağ programlama hakkında temel bilgiler içermektedir.

16 Haziran 2017 Cuma

9. Protokoller

Haziran 16, 2017 Posted by Burak Candan No comments
Kullanımda bulununa  masaüstü, dizüstü, yazıcı, akıllı telefon gibi cihazların birbirleriyle haberleşmeleri için bir ağa katılmaları gerekmektedir. Ağları bu noktada daha anlaşılır olması için şehirler arası yola benzetebiliriz. Günümüzde araç sayısı çok fazla olduğu için şehirler arası yolları kuralları olmadan düşünülemez. Bu noktada Ağ kavramını böyle ele almak gerekmektedir. Protokol kavramını daha iyi anlatabilmek için iletişimin bir başka türü olan ve daha yaygın bilinen telefon iletişiminden örnek verebiliriz.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 18 Ağustos 2015 Saat:10:00, Sayı: 18660 nolu bülteninde[19] yayınlanan belgeye göre 2015 Yılı Nisan verilerine göre hanelerin %96,8'inde cep telefonu mevcut. Bu rakam oldukça iddialı bir rakam. Kabaca neredeyse herkesin en az bir adet cep telefonu numarası var şeklinde yorumlanabilir bu veri. O kadar fazla numaraya rağmen hiçbir kişinin numarası bir başka kişinin numarasıyla aynı değildir ve şebekede iletişim halinde olan hiçbir kişi çakışmaya maruz kalmaz. İletişimin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için çakışmamak çok önemlidir. Bu farklı numaralandırma işlemini ve çakışma probleminin engellenmesini GSM veya sabit hat şirketleri sağlamaktadır.

Ağdaki cihazların iletişimi için de bu durum en önemli şeylerden biridir. Her cihazın bir IP numarası vardır ve ağ içerisinde çakışmadan haberleşebilirler, veri aktarımında bulunabilirler. Fakat bu  IP numaralarının dağıtılmasında ve irtibata geçmesinde mutlaka bir trafikteki trafik kuralları gibi, telefon numaralarını dağıtan şebekelerin bir standartı olması gibi bir standarta gerek vardır. Bu standartlardan en yaygını ve şu an için en çok bilineni “İnternet Protokol Versiyon 4 (IPv4)” protokolüdür[20].   

İnternete bağlanan tüm cihazlar bu protokole göre hareket etmektedir.  Ağda  iletişim katmanlı bir yapı üzerinden gerçekleştirilir. OSİ Referans modeli ve TCP/IP modeli bu modellerdendir. İki model de birbirine benzemekle birlikte OSI 7 katmanlı bir yapıya sahipken[21] TCP/IP 4 katmanlı bir yapıya sahiptir[22].

IPv4, IPv6 gibi protokoller Ağ katmanında yer almaktadır. İnternet Protokol Versiyon 4'ün ilk standartlaştırılması Eylül, 1981'de gerçekleşmiştir[23]. Bu Protokol belgesinin detaylarına RFC: 791 belgesinden ulaşılmaktadır. Her ne kadar daha sonraları düzeltilmeler gerçekleşmişse de IPv4'de tanımlanan adres uzayı günümüz koşulları göz önüne alındığında yakın bir gelecekte yetersiz kalacağı için IPv6 çalışmaları yapılmıştır. IPv6 2004 yılından bu yana endüstride ve yeni nesil ağ cihazlarında kullanılmakla birlikte henüz yaygınlaşmamıştır[24].


Şu ana kadar ki bilgiler toparlanacak olursa LAP (Linux Ağ Programlama) üzerine çalışma yapacak kişi veya kişilerin referans modellerinin tüm kollarıyla ilişkili bir şekilde çalışması icap etmektedir. Zira Ağ, münferit bir yapılanma içerisinde mevcut değildir. Ağ katmanı OSİ referas modeli baz alınacak olursa ulaşım ve veri bağlantısı katmanlarıyla doğrudan, diğer katmanlara ise dolaylı bir ilişkisi vardır. 

0 yorum:

Yorum Gönder