Bu blog, Linux ağ programlama hakkında temel bilgiler içermektedir.

32bit Linux Dağıtım Önerisi


Bu yazımızda 32 bit işletim sistemine sahip çok düşük özellikli bir bilgisayarı nasıl günlük kullanıma kazandırırız biraz onu üzerinde duracağız. Bu yazıyı en iyi özetleyen başlık olarak bu başlığı uygun gördüm: “32bit Linux Dağıtım Önerisi”.

Linux dağıtımı seçerken hedefinize yönelik seçim yapmak çok önemli. Dünya genelinde genel kullanım için Debian, Ubuntu, Fedora, Manjaro gibi dağıtımlar öne çıkmaktadır. Bunlardan farklı olarak sızma testleri (Parrot OS, Kali Linux), server kullanımı (CentOS, Ubuntu), çok temel işlemler gerçekleştirmek için yapılmış dağıtımlar (tiny) gibi pek çok farklı alan için özelleşmiş dağıtımlar mevcut. Linkteki kaynaktan dağıtımların kullanım endeksine ulaşabilir, dağıtımlar hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.



32bit Linux Dağıtım Önerisi: Lubuntu


Ben bu yazıda Lubuntu dağıtımı üzerinde duracağım. Bu linkten Lubuntu’nun indirme linkine ulaşabilirsiniz. Cihazımız epey eski bir cihaz. Ram kapasitesi yalnızca 1gb ve cache belleği dolayısıyla ciddi manada düşük. Bu bilgisayarda daha önce destek görmeyen Pardus 2013 dağıtımını denedim. Ancak ne yazık ki hiç verimli olmadı. Browser konusunda ciddi problemler çıktı. Firefox güncellemesi sistemde alınamıyordu. Bu da özellikle youtube gibi html5 tabanlı video playerların çalışmasını engelliyordu. Onun dışında outlook kullanmak bile çok güçtü. Mail atıp atmadığınıza bile emin olamıyordunuz. Kısacası ofis işlevleri dışında kullanmak oldukça güçtü. (Videoları ancak indirerek izleyebiliyordunuzJ)

Sözü geçen bilgisayarda Pardus 2013’den önce Puppy Linux dağıtımını denedim. Puppy gerçekten de çok sağlam bir dağıtım. Bilgisayar çok ciddi bir performans sağlamıştı. Puppy’de karşımıza çıkan engel ise Türkçe klavye sorunu oldu. Sorun çözülmeyen bir sorun değil öncelikle onu belirteyim. Ancak bilgisayarı her açtığınızda şu an tam hatırlayamadığım bir config ayarı yapmanız gerekiyordu. Bu da açıkçası beni rahatsız etti. Daha stabil, aç kullan tarzı bir dağıtım gerekliydi.

Altın çocuk Lubuntu

Lubuntu, çok stabil bir performans sağladı cihazda. Ofis, browser gibi özellikle gayet sıkıntısız bir şekilde çalıştı. Kullanım olarak da gayet kullanıcı dostu bir dağıtım diyebilirim. Düşük performaslı, 32 bit işletim sistemli bilgisayarlarınız için benim tecrübem gösteriyor ki kullanılması oldukça uygun olacaktır.

32 bit Lubuntu kurulumu

Bilgisayara kurulumu Sandisk usb’den gerçekleştirdim. İlk önce usb boot programı olarak YUMI’yi kullandım ancak YUMI başarılı bir şekilde çalışmadı. Daha önce pardus 2013’ü başarılı bir şekilde kurabildiğim için PİW’i denemeye karar verdim (Linkten indirebilirsiniz). PIW başarıyla boot etti ve cihaza lubuntu kurulumu yapabildim.

Sponsor

Bu tarz denemeleri yapabilmemiz için bizlere cihaz tahsis eden, elektronik atıkların yeniden kullanımı konusunda çalışmalar yürüten EAGD’ye teşekkür ediyorum.  




0 yorum:

Yorum Gönder