Bu blog, Linux ağ programlama hakkında temel bilgiler içermektedir.

9 Haziran 2017 Cuma

16. Sonuç ve Öneriler

Haziran 09, 2017 Posted by Burak Candan No comments
Linux Ağ Programlama ve Linux Ağ Yönetimi üzerine araştırma yapıldığında görülecektir ki Ağ üzerindeki işlemlerin Linux araçlarıyla yapılmasıyla en küçük ölçekten en büyük ölçeğe kadar ciddi avantajlar elde edilmektedir. Sadece Ağ Yönetimi bile çalışmada belirtildiği üzere oldukça kayda değer mali kar avantajları sunmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarının, üniversitelerin zaman içerisinde uygun alt yapı ve personel eğitimlerini tamamladıktan sonra Linux sistemlerine geçmesi de bu avantajın önemli kurumlarca fark edildiğinin işaretidir.

Linux sistemleri maalesef kişisel kullanım için hala Windows ya da Mac Os ile yarışta bir kaç adım geridedir. Bu durumun birden fazla sebebi vardır. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilir:

1.Yaygın kullanılan bazı programların Linux sistemlerinde olmaması veya kurulumunun diğer yaygın işletim sistemlerine kıyasla daha zor olması.
2.Yapısı ve terminal bulundurmasından dolayı bilişime uzak kitlelere çok da hitap etmemesi.
3.Teknik destek konusunda görece geride kalması.
4.Mobil uyumluluğunun bulunmaması, bulunan sürümlerin yaygın olmaması.

Yukarıdaki maddelere başka parametreler de eklenebilir. Belki de en önemli madde sonda yer alan maddedir. Çünkü her geçen gün masaüstü ve dizüstü bilgisayar kullanımı azalmakta, bunun yerine akıllı telefon ve tablet kullanımı artmaktadır. Linux dağıtımlarının tablet ve akıllı telefon pazarındaki yeri yok denecek kadar azdır. Bu durum Linux kullanımının yakın bir gelecekte yazılım, siber güvenlik gibi alanlarla ilişkili spesifik bir kitleye indirgenmesine sebep olabilir. Linux Ağ Programlama ve Linux Ağ Yönetimi gibi profesyonellik gereken alanlarda Linux sistemlerinin kullanılması büyük karlar ve avantajlar sağlasa da bu sistemlerin genel kitlelerin veya amatörlerin ilgisini çekmemesi gelecekte bu alanlarda kalifiye eleman yetişmesi noktasında sıkıntı yaratabilir.

Öneriler kısmında ise oldukça önemli şeyler sıralanabilir. Özellikle özgün yazılım ve ulusal güvenlik açısından 100% yerli işletim çekirdeği ve kullanıcı araçları oluşturulana kadar GNU/Linux değerlendirilmesi gereken bir fırsattır. Fakat öyle ya da böyle tamamen yerli işletim çekirdeğinin olmaması kritik bir eksi olacaktır.

Bu duruma ek olarak Linux işletim sistemlerinin  mobile entegrasyonu konusunda bir açıklık bulunmaktadır. Tabi bu durumun müsebbibi Android olduğu gerçek bir vakıadır. Fakat yapılacak fizibilite çalışmaları neticesinde kar-zarar, fiyat-performans gibi parametreler de dikkate alınarak yeni ve etkili bir pazar yaratılabilir. Mobil pazarındaki ulusal pay artırılabilir. 

0 yorum:

Yorum Gönder