Bu blog, Linux ağ programlama hakkında temel bilgiler içermektedir.

11 Haziran 2017 Pazar

14. Linux Ağ Yönetimi

Haziran 11, 2017 Posted by Burak Candan No comments
Son yapılan araştırmalar sonucunda Tübitak'ın verilerine göre Türkiye'de kamuda 20.000 kullanıcı Pardus İşletim sistemini kullanmaktadır. Kişisel kullanıcı sayısının ise 100.000'e ulaştığı tahmin edilmektedir[38].

Yine Tübitak'ın yayınladığı içeriklere göre personel eğitimini ve alt yapı çalışmalarını tamamlayan içlerinde Üsküdar, Tuzla, Pendik gibi belediyelerin bulunduğu toplamda 9 belediye ve pek çok kamu kurum ve kuruluşu Tübitak Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezince geliştirilmiş, milli işletim sistemi kimliği taşıyan Pardus İşletim Sistemi'ni kullanmaktadır[39].

Yazının başında da değinildiği gibi Linux işletim sistemleri yapıları gereği açık uçlu yazılım olmaları ve barındırdıkları pek çok yazılımın lisans ücreti içermemelerinden dolayı kullanıcılarına oldukça büyük karlar sağlamaktadır. 

Linux cihazların yer aldığı ağ, gerekli geliştirmelerle Linux ağ yönetimi ile yönetildiğinde ise edilen maddi kazançlar oldukça ciddi boyutlarda. 

Yapılan çalışmalara göre TCP/IP ağlarının yönetiminde Linux tabanlı kişisel bilgisayarlar kullanıldığında normalde yapılacak masraf 10k ise, linux ağ yönetimi ile bu masraf k miktarına kadar düşebilmektedir(Kömür, Ayfer 2006: 1).

TCP/IP ağlarının birleştirilmesinde yönlendiriciler kullanılır ve bu yönlendiricler ağ yöneticileri açısından birincil denetim ve gözlem referanslarıdır. Bu tarz yönlendiricler oldukça uçuk fiyatlara satılmaktadır. Bu yönlendiricelere başvurmak yerine kişisel kullanım amaçlı satılan bilgisayarlar  Linux veya yukarıda sıkça atıfta bulunulan BSD işletim sistemi ile başarılı bir şekilde yönlendirici olarak kullanılabilmektedir(Kömür, Ayfer 2006:2)

Bu noktada şu çıkarımın yapılması gayet makul olacaktır. Linux Ağ Programlama ve Linux Ağ Yönetimi bütüncül olarak ele alındığında oldukça başarılı, ekonomik modeller ortaya çıkmaktadır. Bu iki kavramın ortak ele alınması sonucunda ortaya çıkan ve çıkabilecek durumlar hakkında daha detaylı bilgi yazının 4. bölümü olan sonuç ve öneriler kısmında işlenecektir. 

0 yorum:

Yorum Gönder